Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Zebegényből a Nagy-Hideg-hegyre

Zebegényből a Nagy-Hideg-hegyre

Erre az útvonalra azt is írhatnám, hogy az Országos Kéken menj fel a Nagy-Hideg-hegyre, de mivel hosszú túrát terveztem, és Zebegényből a Malom-patak völgye igazán a szívem csücske, így megbolondítottam egy kicsit a jelzések színeit, került bele egy kis zöld is. Na és persze a távok és a szintek is meg vannak bolondítva. Lássunk neki!

Zebegénybe érdemes vonattal jönni. Kényelmes és utána szabadon variálhatjuk a túra végét, nem vagyunk a kiindulóponthoz láncolva. Ahogy említettem, a Malom-völgy egy mesés hely, a zöld jelzésen kerülgetjük a patakot, időnként átkelve rajta, zsombékos lápréteket átszelve. Csend nyugalom, igazi felüdülés.

A völgy a Törökmezői-Halastóhoz fut be, itt csatlakozunk a kékre. Ha sürgősen vízre lenne szükséged, innen 600 méter kitérővel fel lehet kaptatni a Törökmező Turistaházhoz. Folytatva az utat nagyjából 5 km után érkezünk Kóspallagra. A településen át kell sétálni, a túlsó végén a Kálvária-domb megmászása után a Kisinóci Turistaházhoz érkezünk.

Itt érdemes feltankolni a vízkészletet, esetleg egy kis energia bevitel sem árt, mert eztán jön az igazán meredek rész. A turistaházban büfé is működik. Az út egy hosszú egyenes erdővágásban meg felfelé 4 km-en keresztül. A 785 méter magas Gács-nyeregben találkozunk a kék négyzet jelzéssel, amely Nagybörzsönyből kapaszkodik fel ide, valamint keresztezzük a Nagy-Hideg-hegyi turistaházhoz felvezető szervízutat is.

Innen már nincsen nagy szintemelkedés, kevés emelkedővel el is érjük a házat. Itt válik érdekessé, hogy nem kell visszamennünk Zebegénybe, a túrát többféleképpen is befejezhetjük. Előzetes foglalással megalhatunk a turistaházban, vagy ha van még időnk és lehetőségünk akkor lesétálhatunk Királyrétre, ahonnan a kisvasúttal visszajuthatunk a Dunakanyarba. De akár a hegység keleti végei felé is leereszkedhetünk.

Távolság

20,5 km

Szint

931 m

Nehézség

5Címkék: Dombos terep, Forrás, Jól jelzett túra, Kéktúra, Meleg étel, Menedékház, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Nyomós kút, Ösvény, Profi, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Túrabottal ajánlott, Turistaház, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK