Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

merinó

merinó gyapjú

A merinó gyapjú

Az Új-Zélandról származó merinó egy hosszadalmas tenyésztési eljárással kinevelt finomgyapjas juhfajta, mely a változatos időjárási viszonyoknak köszönhetően, lágy, finomszálú, az ebből készült szövet pedig puha, meleg, lélegzik, biológiailag lebomló, és antibakteriális. Nem szúr, mint a hagyományos gyapjú, a hőszigetelő képessége nagyon jó, és minden egyes szál lélegzik.
A merinó gyapjúból készült termékek tökéletes ruházati rendszert alkotnak, legyen szó utcai felhasználásról vagy sportolásról. Ezzel egy új outdoor kategória is megszületett, a természetes és egyben technikai ruházatok kategóriája. A merinó alapú réteges öltözködési rendszer kifejlesztése azon a felismerésen alapszik, hogy a tiszta gyapjút a természet azzal a céllal hozta létre, hogy az állatok még a hegyek között zord időben is életben maradhassanak.


merino gyapjú

Meleg

A merinót a viselési komfort és a puha tapintás mellett, a jó hőtartó képesség jellemzi. A legfontosabb tényező a textilben megrekedő levegő mennyisége - az elkészült fonalban a szálak, hullámosságuknak köszönhetően nem tudnak szorosan összetömörödni. Ezen kívül a merinó szál rugalmassága is hozzájárul ennek a laza, levegős szerkezetnek a hosszú távú megőrzéséhez. A merinó szál jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy viszonylag stabil hőmérsékletet biztosít viselőjének, megnövelve így annak komfortérzetét. A test célja az, hogy állandó optimális hőmérsékletet tartson fenn, függetlenül a környezeti hatásoktól. Tehát, amíg a külső környezeti körülmények a test lehűléséhez vagy felmelegedéséhez vezethetnek, a hatékony ruházatok tompítják ezeket a hatásokat.

Hőleadás

Amikor a környezet hőmérséklete meghaladja a bőr hőmérsékletét, a test felmelegszik a hőáramlás és hővezetés következtében, és csak az izzadás által tud hőt leadni. Ezzel ellentétben, ha a környezet hőmérséklete alacsonyabb, mint a bőré, a test hőt ad le környezetének a hővezetés, hőáramlás, - és aktív mozgás esetén - a párologtatás következtében. A jó nedvszívó képességű merinó, a felesleges nedvességet a test felületéről elvezeti, de kisebb mértékben, mint a szintetikus szálból készült aláöltözetek. Ez a "rejtett hőleadás" komfortos viseletet eredményez, és a merinó még nagy, akár 40% nedvességtartalom mellett is száraz tapintású.

Vízlepergető

Míg a merinó szál belső szerkezete képes megkötni a nedvességet, a szál külseje lepergeti azt. Ez azért lehetséges, mert még alapos dörzsölés (pl. mosás) után is, egy vékony viaszréteg marad a szál felületén. Valójában ez a viaszréteg olyan erősen kötődik a szál felületéhez, hogy sem hagyományos, otthoni mosás, sem száraz tisztítás során nem távolítható el. A viaszbevonat előnye gyakorlatilag az, hogy a merinó ruha megőrzi természetes vízlepergető képességét, és megvédi a ruhát a mély foltok, szennyeződések kialakulásától.


Icebreaker

Lélegzik

Az izzadtság a gyapjúszálon keresztül, a szálban és annak felületén; míg egy szintetikus ruha esetében csak annak felületén tud távozni. A szintetikus aláöltözeteknek gyakran nagyobb a külső felszínük, a különböző kötési technológiáknak köszönhetően, hogy ezzel megnöveljék az utóbbi tulajdonságuk hatékonyságát. Míg a kellemetlen szagokat megkötő szintetikus anyagok, mint a polipropilén vagy a poliészter, kőolajból készülnek, addig a merinó egy megújuló, fehérje alapú szövet (keratin), anyagában antibakteriális, és nem utolsó sorban fenntartható forrásból származik. A szintetikus szálak nem tudnak lélegezni (csak a belőlük készült textil), a merinó szálak viszont igen.


Icebreaker

Puha

A merinó szál nem szúr – egyszerűen csak puha. Egy anyag szúróssága, karcos érzete vagy maga a viszketés közvetlen összefüggésben van a szál vastagságával. Ugyanis a szálvastagság határozza meg, hogy milyen könnyen hajlik a gyapjúszál, amikor a bőr felületével érintkezik. A merinó ruházati termékek gyártásában használt szálak jellemzően 17-23 mikrométer átmérőjűek (a mikrométer a méter egy milliomod része). Összehasonlításképpen, az emberi haj általában 50 mikrométer átmérőjű. A szálátmérő kulcsfontosságú, mert a durva, 30-40 mikrométer vastag gyapjúszálak sokkal nehezebben hajlanak, mint a merinó szálak. Ennek következtében fájdalmat keltenek az emberi bőr receptoraiban – szúrós, viszketős érzést kölcsönözve a viselőjének. A merinó szálak átmérője kisebb ahhoz, hogy ez megtörténhessen.© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK