Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

merinó

merinó gyapjú

A merinó gyapjú

A merinó egy hosszadalmas tenyésztési eljárással kinevelt finomgyapjas juhfajta. Lenyírt bundája lágy, finomszálú, az ebből készült szövet pedig puha, meleg, lélegzik, biológiailag lebomló, és soha nem lesz kellemetlen szaga. Nem szúr, mint a hagyományos gyapjú, a hőszigetelő képessége nagyon jó, és minden egyes szál lélegzik.
A merinó gyapjúból készült termékek tökéletes ruházati rendszert alkotnak, legyen szó utcai felhasználásról vagy sportolásról. Ezzel egy új outdoor kategória is megszületett, a természetes és egyben technikai ruházatok kategóriája. A merinó alapú réteges öltözködési rendszer kifejlesztése azon a felismerésen alapszik, hogy a tiszta gyapjút a természet azzal a céllal hozta létre, hogy az állatok még a hegyek között is életben maradhassanak.


merino gyapjú

Meleg

A merinót a nagy viselési komfort és a puha tapintás mellett a jó hőtartó képesség jellemzi. A legfontosabb tényező a textilben lévő levegő mennyisége - az elkészült fonalban a szálak, hullámosságuknak köszönhetően nem tudnak szorosan összetömörödni. Ezen kívül a merinó szál rugalmassága is hozzájárul ennek a laza, levegős szerkezetnek a hosszú távú megőrzéséhez. A merinó szál jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy viszonylag stabil hőmérsékletet biztosít viselőjének, megnövelve így annak komfortérzetét. A test célja az, hogy állandó optimális hőmérsékletet tartson fenn függetlenül a környezeti hatásoktól. Tehát, amíg a külső környezeti körülmények a test lehűléséhez vagy felmelegedéséhez vezethetnek, a hatékony ruházatok tompítják ezeket a hatásokat.

Hőleadás

Amikor a környezet hőmérséklete meghaladja a bőr hőmérsékletét, a test felmelegszik a hőáramlás és hővezetés következtében, és csak az izzadás által tud hőt leadni. Ezzel ellentétben, ha a környezet hőmérséklete alacsonyabb, mint a bőré, a test hőt ad le környezetének a hővezetés, hőáramlás, - és aktív mozgás esetén - a párologtatás következtében. A jó nedvszívó képességű merinó a felesleges nedvességet a test felületéről elvezeti, de kisebb mértékben, mint a szintetikus szálú aláöltözetek. Ez a "rejtett hőleadás" komfortos viseletet eredményez, és a merinó még nagy, akár 40% nedvességtartalom mellett is száraz tapintású.

Vízlepergető

Míg a merinó szál belső szerkezete képes megkötni a nedvességet, a szál külseje kezdetben lepergeti azt. Ez azért lehetséges, mert még alapos dörzsölés (pl. mosás) után is, egy vékony viaszréteg marad a szál felületén. Valójában ez a viaszréteg olyan erősen kötődik a szál felületéhez, hogy sem hagyományos, otthoni mosás, sem száraz tisztítás során nem távolítható el. A viaszbevonat előnye gyakorlatilag az, hogy a merinó ruha megőrzi természetes vízlepergető képességét, és megvédi a ruhát a mély foltok, szennyeződések kialakulásától.


Icebreaker

Lélegzik

A merino jobb, mint a szintetikus szálak. Ez azon a tényen alapszik, hogy az izzadtság a gyapjúszálon keresztül, a szálban és annak felületén; míg egy szintetikus ruha esetében csak azon keresztül és a felületén tud távozni. A szintetikus aláöltözeteknek gyakran nagyobb a külső felületük a különböző kötési technológiáknak köszönhetően, hogy ezzel megnöveljék az utóbbi tulajdonságuk hatékonyságát. Míg a kellemetlen szagokat megkötő szintetikus anyagok, mint a polipropilén vagy a poliészter, kőolajból készülnek, addig a merinó egy megújuló, fehérje alapú anyag (keratin), mely fenntartható forrásból származik. A szintetikus szálak nem tudnak lélegezni (csak a belőlük készült textil), a merinó szálak viszont igen, így a kellemetlen szagok sem jelentenek problémát.


Icebreaker

Puha

A merinó szál egyáltalán nem szúr – egyszerűen csak puha. Egy anyag szúróssága, karcos érzete vagy maga a viszketés közvetlen összefüggésben van a szál vastagságával. Ugyanis a szálvastagság határozza meg, hogy milyen könnyen hajlik a gyapjúszál, amikor a bőr felületével érintkezik. A merinó ruházati termékek gyártásában használt szálak jellemzően 17-23 mikrométer átmérőjűek (a mikrométer a méter egy milliomod része). Összehasonlításképpen, az emberi haj általában 50 mikrométer átmérőjű. A szálátmérő kulcsfontosságú, mert a durva, 30-40 mikrométer vastag, gyapjúszálak sokkal nehezebben hajlanak, mint a merinó szálak. Ennek következtében fájdalmat keltenek az emberi bőr receptoraiban – szúrós, viszketős érzést kölcsönözve a viselőjének. A merinó szálak átmérője kisebb ahhoz, hogy ez megtörténhessen.© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK