Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Felszerelésed karbantartása

Bármely szabadtéri tevékenységed után, legyen az biciklizés, síelés, hegymászás, futás, evezés, kirándulás, alapvető elvárás az outdoor felszereléssel szemben, hogy kényelmesek és szárazak maradjanak függetlenül az időjárás viszontagságaitól. Képzeld el, hogy épp hatalmas hegyláncolatokon verekeded át magadat, ahol az időjárás megbolondult. Hihetetlenül hideg van és szakad az eső, ezzel is megnehezítve az előrehaladást. Bár senki sem élvezi a bolond időben való túrázást, a megfelelő karbantartás mellett a csapadék nem fogja átáztatni és megnehezíteni sem a ruházatot, sem a felszerelést.

A nem megfelelően ápolt, vagy a használattól megkopott felszerelés azonban egy idő után átázik és egy idő után igen kényelmetlenül fogod érezni magadat tekintve, hogy mindened úszik a vízben, rosszabb esetben pedig a felszerelés nyirkosságától és a hidegtől annyira átfagysz, hogy akár kórosan le is hűlhetsz. Megfelelő tisztító- és impregnálószerekkel azonban megújíthatod felszerelésed és ruházatod vízpergető képességét anélkül, hogy befolyásolnád az alapanyagok szellőzőképességét.

Az első lépés - mosás, tisztítás

Mielőtt impregnálnád vagy kondicionálnád felszerelésedet, el kell távolítanod mindenfajta felületi piszkot és szennyeződést. Ha nem szánsz elegendő időt az anyagfelület kezelésre való előkészítésére, a vízlepergető réteg nem fog megfelelően kötődni a ruházat, lábbeli vagy felszerelés anyagához. A problémát azonban nem csak az anyag felületén megtapadt piszok és szennyeződés okozza. A szabadtéri tevékenységek során természetes olajok és ásványi sók (izzadság) csökkentik a ruházatok és lábbelik lélegző-képességét és kényelmét. Ezért nemcsak az anyag külsejéről kell eltávolítani a szennyeződést, hanem a belsejében található sót és természetes piszkot is. A megfelelő tisztítószerek hatékonyan távolítják el az összes szennyeződést, ugyanakkor nem károsítják a ruházat szellőzését és vízpergető képességét, sőt semlegesítik a túrafelszerelés használata folyamán keletkezett kellemetlen szagokat is.

Lábbeli ápolása

Tisztítás

A napi túra végén vedd ki a talpbetétet, és tedd ki száradni a levegőre. A felsőrészre rakódott sarat, szennyeződést kíméletesen távolítsd el, és a talpat is vakard tisztára. A nedves cipőt lehetőleg meleg, szellős helyen szárítsd ki , de ne siettesd a száradást úgy, hogy sugárzó hőforrás közelébe teszed. Nézz körül a turistaházban, ha van bakancsszárító, használd ki a lehetőséget! Amikor csaknem teljesen kiszáradt a cipő, kezeld a felsőrészét a gyártó által ajánlott textil- vagy bőr impregnálószerrel.

Impregnálás

Cserzett, zsíros és fedett bőr – Erre a célra az egyik legjobb a hagyományos, szilárd, méhviasz alapú Granger's G-Wax impregnálószer. A méhviasz biztosítja a bőr hosszú távú védelmét és a paraffinos vagy keményebb viaszokkal kiegészített keverék bármely másnál kiválóbb vízlepergető, védő és bőrápoló tulajdonsággal rendelkezik.
Miután megtisztítottad a bakancsot a szennyeződésektől és hagytad megszáradni, egyenletesen és takarékosan vidd fel a G-Wax-ot a bőr felületére. Különösen ügyelned kell a varrásokra és azon területekre, melyek a lábbeli szabása, kialakítása miatt nehezebben hozzáférhetőek, pl. a bevarrt, ún „békanyelv” alsó része. A legjobb eredmény érdekében impregnálás előtt távolítsd el a cipőfűzőket, így a viasz a bőrbe fog beszívódni, és nem a fűzőkbe. Hogy az impregnálás hatásának fokozása érdekében kétszer vagy háromszor ismételd meg a folyamatot. Ezután helyezd a lábbelit meleg, száraz helyre, hogy a viasz teljesen beivódhasson a bakancs bőrébe. (óvd a túlzott melegtől, pl. kályha, radiátor, tűző nap!)

Nubuk- és velúrbőr – Bár a G-Wax impregnálók tökéletesen alkalmasak a csiszolt bőrök vízhatlanítására, hatóanyaguk révén kifényesedik a felületük. Amennyiben szeretnéd, hogy a bakancsod megőrizze eredeti, bársonyos küllemét, használd a vízbázisú Grangers Footwear Proofert, melyet száraz és vizes nubuk- és velúr lábbelire egyaránt alkalmazhatsz. Az impregnálószer flakonjának puha szivacsfejével a víztaszító réteg könnyedén felhordható. Oszlasd el az impregnálószert a lábbeli felületén, különös tekintettel a gyűrődött vagy kopott részekre, majd hagyd időt arra, hogy a szer beivódjon az anyagba és a lábbeli megszáradjon.

Lélegző membrán bélésű lábbelik – Az elmúlt 15 évben a technológia fejlődésének köszönhetően a gyártók olyan könnyű és tartós lábbeliket tudtak előállítani, melyek már nem, vagy csak alig igényelték a betörés procedúráját, azonban mint mindenfajta lábbelinél, vízállóság és a szellőzőképesség megőrzése érdekében ezen anyagok is ápolásra szorulnak. A vízbázisú Grangers G-Max Footwear Proofer vizes vagy száraz lábbelire egyaránt alkalmazható, a flakonon lévő szivacsfej segítségével könnyedén felvihető. A G-Max Universal Footwear Proofer Aerosol tökéletes védőréteget képez nububőr bakancsokon, és esztétikus küllemét sem változtatja meg. Az aerosolos palack 100%-ig CFC-mentes, és újrafelhasználható. Miután a lábbelit letisztítottad és hagytad megszáradni, rázd fel a palackot és tartalmát permetezd a lábbeli felületére. Távolítsd el a felesleget, hagyjd állni 5 percig, majd ismételd meg a folyamatot. Ezután helyezd a lábbelit meleg, tiszta helyre, és hagyd megszáradni.

Lélegző membrán nélküli textil-bőr lábbelik – Bár a lábbelik többsége rendelkezik vízálló/lélegző membránnal, néhány esetben a terméket csak egy egyszerű fedőréteg védi az időjárás viszontagságaitól. Ezekhez a lábbelikhez a Granger’s speciális impregnálószert hozott létre. A Fabric and Leather Proofer taszítja mind a vizet, mind a sarat.

Lélegző anyagok tisztítása és impregnálása

A legtöbb outdoor ruházat és felszerelés rendelkezik egy úgynevezett D.W.R. (Durable Water Repellent – tartós víztaszító réteg) fedőréteggel. Ez a réteg védelmet nyújt a csapadék ellen, ugyanakkor nem gátolja, hogy a test kipárolgásai a bőr felszínéről az alap- és középrétegeken át a pórusokon keresztül a szabadba távozzanak. A használat során ez a réteg lekopik, és egy idő után nem tölti be a rendeltetését – a ruházat átázik, a hideg esővíz lehűti a bőr felületén lévő izzadságot, nagymértékben csökkentve ezzel komfortérzetünket. Megfelelő kezeléssel azonban elérhetjük, hogy felszerelésünk újra vízpergető legyen és védelmet nyújtson az időjárás viszontagságai ellen.

Mosás – Az általánosan használt, háztartási mosószerek nem csak a szennyeződést, de az impregnálást is eltávolítják az anyagokról, az anyagban maradt mosószer-szemcsék pedig megnehezítik a kezelendő felület újraimpregnálását. Az outdoor ruházatok vizes alapú, tisztítószerei, mint pl. a Granger’s Extreme erős, növényi alapanyagú tiszta szappanok, melyek elszállítják a textiliáról a szennyeződéseket és a mosószer-maradványokat. Hatékonyan tisztítanak minden ruhát, nem károsítják az impregnálást, nem befolyásolják a textilia lélegzését és ne mellékesen biológiailag lebomló, foszfátmentes mosószerek.
A mosás előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a ruházaton nem maradt túl sok szennyeződés. Azáltal, hogy előzőleg eltávolítjuk a jelentős sárréteget, sokkal hatékonyabb lesz a mosás. A mosás előtt mindig bizonyosodjunk meg afelől, hogy a mosógépben nem maradt mosópor. A mosóporok vonzzák a vizet, és a mosógépben maradt szemcséik hozzátapadnak a ruházathoz, ezért a tisztítás/impregnálás után a ruházat továbbra is átázna. Ha a mosógép tartalmazhat mosópormaradványt, egyszerűen végezzünk el egy üresmosást. A ruházat mosása egyszerű – rázzuk fel a palackot és öntsünk a mosógépbe megfelelő mennyiségű mosószert. Bizonyosodjunk meg afelől, hogy a ruházat szabadon mozoghat a mosógépben, ezzel is elősegítve a tisztítószer egyenletes eloszlását. Semmilyen körülmények között ne használjunk öblítőszert vagy kondicionálót, mivel mindkettő teljesen tönkretenné a tisztítási folyamatot.

ImpregnálásA mosás után hőkezeléssel (60 perc szárítás alacsony hőfokon) fokozhatjuk a vízalapú fluorkémiai védőréteg anyaghoz való tapadását. Ez az egyetlen eljárás, amely ugyanolyan D.W.R. védőréteget képez a ruházaton, mint újkorában. Ugyanezen eljárással kezelik a különböző outdoor termékek gyártói is a gyártás előtt alapanyagaikat.

Alsóruházat és második réteg

Műszálas alsó- és középső rétegek – Az alsóruházatok és a második réteg szerepe a hőmegtartás és a testünk védelme. A poliészterből és nylonfonalakból készült textiliák nagyon kevés nedvességet szívnak magukba és a és a test által kibocsátott izzadságot a bőr felszínéről a szabadba továbbítják. Ha piszok, szennyeződés, az izzadságból származó sós, zsíros lerakódás kerül az anyagra, ezek az előnyös tulajdonságok csökkennek és ezzel együtt a komfortérzetünk is. A Granger’s Wash – In Cleaner – A Granger’s vízbázisú tisztítószere hatékonyan eltávolítja a ruházatra rakódott piszkot és szennyeződést, az erős szappanos tisztítószer az anyag belsejében fejti ki hatását. Koncentrált folttisztításra is alkalmazható.

Természetes anyagok – A pamutból és pamut-műszál keverékből készült ruházat tökéletes viselet gyalogtúrákhoz vagy mindennapos használatra. Ezek a ruhák általában könnyen kezelhetőek és kényelmesek, azonban több piszkot és szennyeződést vonzanak, mint szintetikus anyagok. A Granger’s Wash – In Cleaner használata után a természetes anyagból készült ruházat ugyanolyan kényelmes és tiszta lesz, mint újkorában. A mosás után hőkezeléssel (60 perc szárítás alacsony hőfokon) fokozhatjuk a vízbázisú fluorkémiai védőréteg anyaghoz való tapadását. Ez az egyetlen eljárás, amely ugyanolyan hatékony védőréteget képez a ruházaton, mint újkorában.

Pehely és szintetikus töltésű hálózsák, pehelyruházat

A pehely töltésű ruházatok és hálózsákok nagyon könnyűek és tökéletesen melegen tartanak, de ügyelnünk kell arra, hogy a pelyhelytöltet rugalmassága megmaradjon. A test természetes kipárolgásai miatt azonban természetes só és olaj rakódhat a pihékre, és megfelelő ápolás nélkül a pelyhek összetöredeznek, összetapadnak. A vízalapú Granger’s Wash – In Cleaner tisztítószer a pelyhet megfelelően mossa, tisztítja anélkül, hogy szerkezete károsodna. Sok esetben csak a pehelytöltésű ruházat vagy hálózsák külseje igényel tisztítást és impregnálást. A Granger’s Spray On Cleaner termék a ruházat külső rétegén fejti ki hatását, anélkül, hogy átáztatná az anyag teljes felületét.
Miután meggyőződtünk a pehelytöltet tisztaságáról, bepermetezhetjük a külső réteget egy vízlepergetést biztosító készítménnyel. A Grangers XT olyan vízbázisú fluorkémiai készítmény, mely használata után az eső és pára nem fogja átáztatni a fedőréteget, így elkerülhető a pehely károsodása, rugalmasságának csökkenése. Az így létrejött védőréteg nemcsak hatékony de tartós is, ezért nem kell minden egyes használat után kezelni a pehelykabátot vagy hálózsákot.

Szintetikus töltésű hálózsák – Bár a szintetikus anyagból készült hálózsák sokkal strapabíróbb, mint egy pehelyhálózsák, szintetikus töltet és az azt körülvevő réteg egyaránt tisztítást kíván, és a külső anyag vízlepergető rétegét ugyanúgy karban kell tartani, hogy megelőzzük az anyag átázását. A Grangers Wash In Plus & XT vízbázisú mosószerrel a szintetikus töltet hatékonyan mosható és tisztítható anélkül, hogy a töltőanyag hőmegtartó képessége csökkenne. Az XT spray biztosítja a fedőréteg víztaszító képességét, és a hálózsák felületének szennyeződését is igyekszik meggátolni.

Sátrak, hátizsákok és egyéb túrafelszerelések impregnálása

A rendszeres használat, az öregedés és a kopás következtében vagy megfelelő ápolás hiányában a sátor ugyanúgy elvesztheti a külső védőrétegét, mint a ruházat, ezért szükség lehet a külső sátor impregnálására. A szilikon-alapú impregnáló folyadékok különlegesen magas fokú vízhatlanságot, jó vízlepergetést biztosítanak a sátraknak, ponyvatetőknek, hátizsákoknak. Megszáradva színtelen és szagtalan, és megvédi az anyagokat az elöregedésükért leginkább felelős UV sugarak roncsoló hatásától.

A nagyobb kiszerelésű sátorimpregnáló folyadékot ecseteléssel, egyenletes, vékony rétegben hordjuk fel a száraz, tiszta, gyűrődésmentes felületre. Rögtön a felvitel után egy tiszta ruhával dörzsöljük bele a készítményt az anyagba, az esetleg összegyűlt felesleges anyagot egy tiszta ruhával vagy szivaccsal töröljük le majd hagyjuk teljesen megszáradni. Az alapanyagtól függően változik az impregnálószer kiadóssága: 1 liter Fabsil kb. 18 négyzetméter nylon, 7.5 négyzetméter könnyűsúlyú, 5 négyzetméter közepes súlyú vászon lefedésére alkalmas.

A szilikon alapú aerosolos készítmények, mint pl. a Fabsil GOLD Aerosol kisebb tárgyak, mint pl. lábszárvédők, kesztyűk stb, vagy a sátor kisebb részének kezelésére valók, és egy fokozottan víztaszító, tartós védőréteget hoznak létre. Különösen nagy igénybevételnek kitett, vagy a vízhatlanság szempontjából különösen fontos részeken használjunk nagy koncentrációjú varratimpregnáló szert.

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK