Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Középső réteg vásárláshoz tippek, tanácsok

A funkcionális öltözködési rendszerben az alsó réteg alapvető feladata elvezetni a nedvességet a bőr felszínéről, a középső réteg fő feladata a hőszigetelés, míg a külső réteg az elemektől való védelemről kell, hogy gondoskodjon.

Középső réteg - hőszigetelés

Ez a réteg, mint nevéből is kiderül, azért felelős, hogy a test által termelt hőt magában tartsa, megfelelő hőmérsékletet biztosítva ezzel számunkra. Természetesen a meleg megtartása mellet ennek a rétegnek is jól kell szellőznie, hogy a már elpárologtatott nedvességet még jobban elvezesse a testtől. 

Mivel a levegő a legjobb szigetelő, ezért az itt használt anyagok mind bolyhos szerkezetűek, hogy minél több levegőt magukba zárhassanak, és emellett általában kiválóan alkalmasak a vízgőz továbbítására. Az anyagok ezen tulajdonságai azonban magukban hordják azt is, hogy akár a legkisebb szél is könnyen keresztülhatol rajtuk, lehűtve ezzel a korábban már felmelegített levegőréteget, kellemetlen hidegérzetet okozva. 

Ennek kiküszöbölésére jelentek meg olyan ruhadarabok, amelyekben a bolyhos, hőszigetelő anyagokat lélegző és szélálló membránokkal kombinálják. Ilyen ruhadarabok az úgynevezett „Windstopperek”. Száraz, hűvös, szeles időben akár legkülső rétegként is hordhatjuk az ilyen szélálló ruhákat, a testfelületen megjelenő víz elvezetése és gyors elpárologtatása érdekében.

Polárok

Polár annyiféle van, mint homokszem a tengerparton. Sajnos a minőség is legalább ennyire sokféle lehet. Némelyek már az üzletek vállfáin megmutatják valódi arcukat: ezek a darabok már a gyakori felpróbálástól is bolyhosodni kezdenek. Ha a vastagság nem megfelelő, az anyag áttetsző lehet. Valószínűleg egy ilyen polár is jobb mint a semmi, de a technikai finomságok, a jó minőség előnyei (vagy éppen annak hiánya) csak hosszabb használat után fognak megmutatkozni:  tartós anyagvastagság, a réteg lélegző-képessége (pára-áteresztés), jó tisztíthatóság - állandó minőség mellett – csak bizonyos termékek tudják mindezt a minőséget garantálni!

Polár felső

A polár anyagok hideg és nedves körülmények között mutatják meg igazán előnyös tulajdonságaikat – akkor, amikor a hagyományos anyagok már nem igazán szuperálnak.  Nedvesen is képesek megőrizni a hőszigetelő képességük nagy részét.  Kiválóan alkalmasak hosszabb túrákhoz, amikor meg kell gondolni, hogy mennyit pakolunk a hátizsákba, táskába. Jól pakolhatók, könnyűek, puhák (nem irritálják a bőrt), könnyű őket tisztítani, és gyorsan száradnak. 

Előnye:  

Jó lélegző-képesség, kiváló választás, ha szigetelésre van szükség erőteljes, mozgásintenzív aktivitások során (a melegebb pehelykabátok leginkább mérsékelt, vagy nagyon kevés mozgással járó aktivitásokhoz ajánlottak). Gyorsabban szárad mint a pehely, nedves körülmények között is viszonylag jól megőrzi szigetelő képességét. 

Hátránya:

Tartós vagy kemény hideg esetén nem ajánlott. Bár a legtöbb polár anyag gyorsan szárad, némelyik hajlamos magában tartani a nedvességet. Szélálló képessége általában gyenge, feltéve, ha nincsen szélálló membránnal ellátva (ami viszont ronthatja az anyag rugalmasságát, „mozgékonyságát”), vagy nem hordunk felette külső héj réteget. 

Általánosságban:

A polárok különféle súlyúak/vastagságúak lehetnek (vékony, közepes, vastag). A vastagabb polárok általában jobban megfelelnek hideg körülmények között. Az egyik legismertebb polár beszállító a Polartec® (innen ered a név kishazánkban). A Polartec® Classic polárok kategóriái a 100-as (vékony), 200-as (közepes) és a 300-as (vastag) – ezek más beszállítóknál is elterjedt megjelölések.  Bizonyos polár-jellegű pulóverek célja, hogy nyúlékonyabb, rugalmasabb legyen (Powerstretch), mások extra szélállóságot (Windstopper), vízállóságot, vagy ezen tulajdonságok valamilyen kombinációját kínálják – függően, hogy milyen területen szeretnénk őket alkalmazni. 

Alkalmazás:

 • hegymászás
 • túra
 • kerékpározás
 • más outdoor aktivitások sok mozgás mellett, vagy kevésbé extrém hideg körülmények között
 

Természetes anyagok

Természetesen nem csak a szintetikus szövetek rendelkeznek jó hőszigetelő képességgel. Az olyan természetes anyagok, mint a gyapjú vagy a tollpehely kiváló hőszigetelők. A gyapjú pulóverek (különösen az újonnan megjelent merinó gyapjú termékek - Icebreaker) puha és megbízhatóan meleg körülményeket biztosítanak, akár még nedvesen is. Nagyon hideg időben a természetes pehely ideális választás, melynek a súlyhoz viszonyított hőszigetelő képessége verhetetlen, emellett nagyon jól tömöríthető. A pehely egyetlen hátránya, hogy nedvesen elveszíti hőszigetelő képességét, így szárazon kell tartani.

Egyéb szintetikus anyagok

Az egyéb szintetikus szálakból és pehelyből készült szigetelő ruhák is optimális választást jelenthetnek. Előnyük, hogy a nedvességet jól „viselik”, gyorsan száradnak. Lélegző képességük, csomagolhatóságuk, súlyuk azonban elmarad a természetes pehelytől. Ez alól kivételt jelentenek olyan innovatív anyagok, mint a Primaloft, ami tulajdonságaiban megközelíti a természetes pehely anyagokat.

© 2020 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK