Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
 • Termékek
 • Boltok
 • Fiók
 • Hírlevél
 • Kosár
  Kosár
 • Info

Középső réteg választáshoz tippek, tanácsok

A funkcionális öltözködési rendszerben az alsó réteg alapvető feladata elvezetni a nedvességet a bőr felszínéről, a középső réteg fő feladata a hőszigetelés, míg a külső réteg az elemektől való védelemről gondoskodik.

Középső réteg - hőszigetelés

Ez a réteg azért felelős, hogy a test által termelt hőt magában tartsa, ezzel biztosít megfelelő hőmérsékletet. Természetesen a meleg megtartása mellet ennek a rétegnek is jól kell szellőznie, hogy a már elpárologtatott nedvességet még jobban elvezesse a testtől.

Mivel a levegő a legjobb szigetelő, ezért az itt használt anyagok mind bolyhos szerkezetűek, hogy minél több levegőt tudjanak magukba zárni, és emellett általában kiválóan alkalmasak a vízgőz továbbítására. Az anyagok ezen tulajdonságaival jár azonban, hogy akár a legkisebb szél is könnyen keresztülhatol rajtuk, lehűtve ezzel a korábban már felmelegített levegő réteget, kellemetlen hidegérzetet okozva.

Ennek kiküszöbölésére jelentek meg olyan ruhadarabok, amelyekben a bolyhos, hőszigetelő anyagokat lélegző és szélálló membránokkal kombinálják. Ilyen ruhadarabok az úgynevezett „Windstopperek”. Száraz, hűvös, szeles időben akár külső rétegként is hordhatod, a testfelületen megjelenő nedvesség elvezetése és gyors elpárologtatása érdekében.

Szintetikus anyagok

Polár

A polár anyag hideg és nedves körülmények között mutatja meg igazán előnyös tulajdonságát – akkor, amikor a hagyományos anyagok már nem funkcionálnak megfelelően. Kiválóan alkalmas hosszabb túrákhoz, amikor meg kell gondolni, hogy mennyit pakolsz a hátizsákba. Könnyű, puha (nem irritálja a bőrt), könnyű tisztítani, és gyorsan szárad.

A polárok különféle súlyúak/vastagságúak lehetnek. Az egyik legismertebb polár beszállító a Polartec®. A Polartec® Classic polárok kategóriái a 100-as (vékony), 200-as (közepes) és a 300-as (vastag) – ezek más beszállítóknál is elterjedt megjelölések. A vastagabb polárok általában jobban megfelelnek hideg körülmények között. Bizonyos polár-jellegű pulóverek célja, hogy nyúlékonyabbak, rugalmasabbak legyenek (Powerstretch), mások extra szélállóságot (Windstopper), vízállóságot, vagy ezen tulajdonságok valamilyen kombinációját kínálják – függően, hogy milyen területen szeretnéd őket alkalmazni.

Előnye

 • Jó lélegző-képesség
 • Remek szigetelés
 • Gyorsan szárad - erőteljes, mozgásintenzív aktivitások során hasznos
 • "Igénytelen" - nem kell hajtogatnod és vasolnod, nem gyűrődik
 • Bizonyos darabok újrahasznosított anyagból készülnek - általában Pet palackokból.

Hátránya

 • Tartós vagy kemény hideg esetén nem ajánlott
 • Szélálló képessége általában gyenge, kivéve ha szélálló membránnal készült

Alkalmazás

 • hegymászás
 • túra
 • kerékpározás
 • más outdoor aktivitások sok mozgás mellett, vagy kevésbé extrém hideg körülmények között
 

Egyéb szintetikus anyagok

Az egyéb szintetikus szálakból és pehelyből készült szigetelő ruhák is optimális választást jelenthetnek. Előnyük, hogy a nedvességet jól „viselik”, gyorsan száradnak. Lélegző képességük, csomagolhatóságuk, súlyuk azonban elmarad a természetes pehelytől. Ez alól kivételt jelentenek olyan innovatív anyagok, mint a Primaloft és a Thermoball, ami tulajdonságaiban megközelíti a természetes pehely anyagokat.

Természetes anyagok

Természetesen nem csak a szintetikus szövetek rendelkeznek jó hőszigetelő képességgel. Az olyan természetes anyagok, mint a merinó gyapjú vagy a pehely kiváló hőszigetelők. A merinó gyapjú pulóverek puha és megbízhatóan meleg hőérzetet biztosítanak, akár még nedvesen is. Nagyon hideg időben a természetes pehely ideális választás, melynek a súlyhoz viszonyított hőszigetelő képessége verhetetlen, emellett nagyon jól tömöríthető. A pehely egyetlen hátránya, hogy nedvesen elveszíti hőszigetelő képességét, így szárazon kell tartani.

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK