Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Babás Szerkövek

Babás Szerkövek

A Mecsek délnyugati szeglete rengeteg látványosságot tartogat. Kővágószőlősről megmászni a Jakab-hegyet nem éppen kezdőknek való móka, de éppen a meredek hegyoldalon vannak a legérdekesebb látnivalók, úgyhogy érdemes nekilátni. Szerkövek, Zsongor-kő, középkori kolostor, óriási kiterjedésű földvár, ezeket mind-mind látni kell.

Ezt a túrát Kővágószőlősről kezdjük, de nem azért, mert innen a legkönnyebb megmászni a Jakab-hegyet, hanem mert itt a település fölött látható néhány izgalmas sziklaképződmény, ami máshonnan nem elérhető. A piros négyzeten, majd a piros háromszög jelzésen másszuk mega hegyet. Egy erkély szerű platón megnézhetjük a Babás Szerkövek sziklacsoportját. Emberi alakot formázó homokkő tornyok, amelyek sorban helyezkednek el a teraszon. A helyiek mondái szerint két esküvői násznép vált itt kővé a Jakab-hegyi kolostorba vezető úton, mert nem tudták eldönteni, melyik engedje el a másikat a keskeny ösvényen. A kilátás már itt is magáért beszél, de megyünk még feljebb is. A kék háromszögön a Sasfészek-sziklához jutunk, aztán elérjük a hegytetőt és ott a Zsongor-kő katedrálisáról tekintünk le a mélybe. Van itt egy kis sziklaüreg is, Remete-barlang néven. A hegy csúcsán ott áll a Jakab-hegyi Pálos Kolostor igen nagy kiterjedésű romja és egy kilátó szerű épület, amelynek tornyába egy függőleges létrán lehet felmászni. Ide csak az menjen fel, akinek nincs tériszonya, a létre hosszú és a tetején csak egy szűk kis cella fogad, ahonnan ki lehet nézni. A torony épület mellett pihenőpadok és tűzrakóhely is van, víz viszont nincsen, azt magunknak kell hozni. A kolostor és a körülötte levő terület hatalmas, de ha körülnézünk, akkor az udvar falai a bozótban még nagyobbak, sőt ha egy kis sétát teszünk a környéken, akkor vesszük észre, hogy ez az egész épület rendszer egy őskori 800 méter széles földváron belül épült, amely a Kárpát-medence legnagyobb bronzkori földvára volt. Az információs táblákon minden elolvasható. A visszajutáshoz le kell ereszkednünk ismét a Sasfészekhez, majd a kék háromszög jelzést követve megyünk le a hegyről.

Távolság

7,0 km

Szint

402 m

Nehézség

4Címkék: Csúszós, Jól jelzett túra, Kilátó, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Szálláslehetőség, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2022 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK