Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Nagy-Mély-Völgy

Nagy-Mély-Völgy

A Mecsek északi részén van egy jó pár olyan völgy, ahol a patakok lépcsőzetes mésztufa vízeséseket hoztak létre, ezekből fogjuk bejárni a két legszebbet, és közben néhány forrást is, na és egy barlangot is megnézünk, igaz azt csak kívülről. Hosszabb túra nem túl nagy szintekkel, akár gyerekekkel is körbe járható, és van rövidítési lehetőség is.

Mánfáról indulunk először a piros kereszt majd a négyzet jelzésen. A Nagy-Mély-Völgy bejáratánál két kis tavat találunk, ezek mellett váltunk a piros sáv jelzésre. Rövidesen elérjük a Kő-lyuk-barlangot és a mellette levő Cserkész-forrást, valamint pihenő padokat. Bővizű forrás, érdemes feltölteni a vízkészleteket. A barlangba nem lehet bemenni, de a bejárata kifejezetten szép a sok mohos sziklával és a futó borostyánnal. Tovább megyünk a piroson, egy fahídon kelünk át, majd betérünk a Petnyák-patak völgyébe és a zöld jelzést követjük tovább. Ebben a völgyben található az Ágnes-vízesés. Itt csak egy lépcső van a vízesésben, de a széles letörésben nagyon szép fátyol szerű. Ebből a völgyből kiérve egy kereszteződésbe érünk, ahol a piros kereszt kalauzol minket a Melegmányi-völgybe. Kicsit felfelé haladva meg is érkezünk a mésztufa vízeséshez. A Bükki, Szalajka-vízeséshez hasonlóan egy hosszabb lépcsőn folyik le a víz, a mésztartalmát lerakva a lépcsőkre. Itt is találunk piknikező helyet és forrást is, itt az idő egy újabb pihenőre. Ha rövidíteni szeretnénk a túrát, akkor innen visszafordulva a piros kereszten visszamehetünk Mánfára, ha viszont a teljes túrát szeretnénk megcsinálni, akkor felfelé megyünk tovább és a völgy felső bejáratánál a Melegmányi-forrásbarlanghoz érünk. Itt a kék forrás jelzésen balra kanyarodva egy szép kilátópontra érkezünk, aztán a Gilice-tető nyergébe, ahol egy nagy pihenőnél találkozunk az országos kék jelzéssel is. Ez a túra legtávolabbi pontja, visszafelé indulunk a zöldön és meglátogatjuk a Dagonyázó-forrást és a Négy-barát-forrást is. Mindkettő iható, ha éppen van vízhozamuk. Visszaérkezünk a Melegmányi kereszteződésbe és a piros keresztet lefelé követve visszaérkezünk Mánfára. Az erdő szélén a Sarlós Boldogasszony-templom áll, egy kis pihenővel.

Távolság

11,5 km

Szint

292 m

Nehézség

3Címkék: Barlang, Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Ösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK