Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Szent György-hegy

Szent György-hegy

A Szent György-hegyre felmenni egyszerűen muszáj! Olyan kilátások, olyan vulkáni-, geológiai látványosságok és olyan vagány helyek vannak, amit mindenkinek látnia kell. Ez itt fent a Mennyország! Ha ezt mondjuk, nem is ferdítettünk, de ennek a kijelentésnek a létjogosultsága mindjárt értelmet nyer. Rövid, de meredekebb szintekkel bíró túra, eső után vagy havazáskor csúszós szakaszokkal, sziklás részekkel. Érdemes előre készülni rá.

A túrát Kisapátiból kezdhetjük, ez a település van legközelebb a hegyhez. Egy jelzetlen ösvényen megyünk fel a hegyoldalon. Egy darabig kocsiúton, aztán ténylegesen ösvényen kapaszkodunk fel a sárga jelzésre. Ezen rövidesen eljutunk a Hegymagasi Szűz Mária Szent Neve kápolnához, amely a Szent György-hegy nagyon jellegzetes látványossága. Sok ismert boros pince is van itt. Dél felé rálátunk a Szigligeti várra is. Pár lépés után az Oroszlánfejű kúthoz érünk, ahonnan friss vizet nyerhetünk. A piros, a sárga és a kék jelzésen emelkedünk tovább a hegy nyugati oldala felé, aztán egy kereszteződésben a három jelzés szétválik, és mi a kéken megyünk tovább.

A hegy oldalában megérkezünk a Mennyország teraszhoz, ahol a mennyekben érezhetjük magunkat. A környék legjobb házi szörpjei, házi borai, kézműves sörei és jegeskávéja kapható itt olyan panorámával fűszerezve, amit napokig lenne érdemes bámulni. A jól megérdemelt pihenés után tovább emelkedünk a csúcs alatti csomópontig, innen pedig a kék háromszögön érjük el a csúcsot. Még több kilátás fogad, és az érzés, hogy innen már csak lefelé megy az út. Igen ám, de innen jön a nehezebb szakasz.

Lefelé menet a híres bazalt sípok nevű sziklaformációhoz érünk, amely egyedülálló látványosság az egész országban. Meredeken ereszkedünk a hatalmas oszlopok között sziklás terepen, itt nagyon oda kell figyelni a biztonságos közlekedésre. Havas, esős időben különösen. A sziklavilág alá érkezve a Szent György-hegyi turistaház található, amely inkább kulcsosház, csak rendezvények idején van nyitva. Egy nagy megérdemelt pihenő után a zöld jelzésen érünk vissza Kisapátiba.

Távolság

7,4 km

Szint

349 m

Nehézség

4Címkék: Csúszós, Forrás, Kéktúra, Kilátó, Közepesen jelzett túra, Meredek terep, Nagy esőzés után nehezen járható, Ösvény, Profi, Szép kilátás, Sziklás, Túrabottal ajánlott, Turistaház


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK