Hírlevél feliratkozás

Minden mezőt tölts ki:

Keresztnév:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!
E-mail:
Kérjük, ezt a mezőt is töltsd ki!

Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
Ha nem teszel pipát a négyzetbe, nem tudunk tovább menni.
  • Termékek
  • Boltok
  • Fiók
  • Hírlevél
  • Kosár
    Kosár
  • Info

Túratipp: Zsidó-hegy - Büdös-kút

Zsidó-hegy - Büdös-kút

A Mecsek-háza egy jó kiindulópont a kirándulásra, az épület büféként és barlangász házként is üzemel, sőt szálláshelyet is lehet itt foglalni apartman, vagy matracláger formájában. Könnyed sétát teszünk a Büdös-kúti kulcsosház környékén, és felfedezzük a környékbeli forrásokat. Ha földalatti kalandokra vágyunk, befizethetünk több overálos fejlámpás barlangi túrára is.

Ha a Mecsek-házánál parkoltunk le, sétáljunk vissza egy kicsit a tó felé és a sárga jelzésen nézzük meg a nem messze levő Malom-múzeumot, ami egy régi vízimalom épületének a felújításából készült. A múzeum felett a tanösvény jelzésen megnézhetjük a Vízfő-barlang bejáratát, majd a barlang jelzésen visszaérünk a Mecsek-házához. A zöld jelzésen folytatjuk a túrát és enyhén felfelé felmegyünk a Cigány-hegy nyergébe. Itt az elágazásnál a sárga négyzeten megyünk tovább felfelé a Zsidó-hegy csúcsáig. Ezen a szakaszon gyönyörű az erdő, érintetlen nyugalom mindenfelé. A csúcs mellett elhaladva a sárga sávra érünk, ezen pedig lesétálunk a Zsidó-hegyi-nyeregbe. Egy keresztet is találunk itt. A kék jelzésre váltunk, és megérkezünk a Büdös-kúti kulcsosházhoz. Kéktúra bélyegzőhely, és pihenő található itt padokkal, tűzrakóhellyel. Esőbeálló is van, és szerencsére több forrás is, mert sajnos a Büdös-kút jelenleg nem ad vizet. Egy monda szerint az ide érkező vitéz szomját akarta oltani, de a kút barlangjában lakó hét fejű sárkány nem hagyta. Persze levágta mind a hét fejét, és amikor a sárkány vére keveredett a forrás vizével, akkortól nevezik Büdös-kútnak. A közeli Feri-forrásól tudunk vizet venni. Az Évi-Jenci forrás is itt van a közelben, de annak nagyon kicsi a vízhozama és nem teljesen tiszta a vize. A sárga kereszten folytatjuk a túrát és elhaladunk a Spirál-barlang bejárata mellett, valamint több pontos is láthatunk az út mentén töbröket és dolinákat. A pécsi bicikliutat keresztezve érkezünk vissza a Mecsek-házához. Ha nem piknikeztünk, ehetünk a büfében, vagy a közeli tavak melletti éttermek, büfék valamelyikében.

Távolság

9,3 km

Szint

322 m

Nehézség

3Címkék: Barlang, Családdal, Dombos terep, Forrás, Gyerekbarát, Jól jelzett túra, Kéktúra, Meleg étel, Ösvény, Szálláslehetőség, Tanösvény, Tűzrakási lehetőség


Töltsd le iPhone vagy Android készülékedre!

Túratippek egy alkalmazásban

Túratippek appstore

Túratippek google play

© 2021 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.

HU / RO / SK